Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/مرکزی رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ساوه از آغاز مجدد عملیات مرمت مسجد جامع ساوه در سال جاری خبر داد.

 رضا ایاز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه مرمت و بازسازی بنای تاریخی مسجد جامع ساوه به ۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد، اظهار کرد: در سال ۱۳۹۹ بالغ بر دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اعتبار از محل اعتبارات ملی و استانی صرف مرمت این شاهکار تاریخی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته عملیات موریانه‌زدایی، سبک‌سازی و کاهگل بام مسجد، بندکشی قسمت‌های آسیب دیده، تخلیه و مرمت آجرهای فرسوده شبستان‌ها و نورپردازی محوطه  داخلی انجام شده است، افزود: با ادامه عملیات مرمت این بنای ارزشمند تاریخی، در سال جاری کار بندکشی و اندود ضلع جنوبی، بدنه‌های فرسوده و کاهگل عایق بام به متراژ ۱۴۰۰ متر، خالی کردن بندهای فرسوده و بندکشی مجدد، تعویض آجرهای فرسوده و بخش‌های مورد نیاز انجام خواهد گرفت.

ایاز در ادامه به اهمیت مسجد جامع ساوه به لحاظ معماری و قدمت تاریخی، اشاره کرد و گفت: مسجد جامع ساوه به عنوان نگین انگشتری تاریح این دیار، قدمتی هزار ساله دارد و به عقیده کارشناسان امر به نظر می‌رسد که مسجد اولیه بر بنای قدیم‌تری ساخته شده است به این معنی که از مصالح مسجد قدیمی‌تر یا بنای قدیمی‌تری مانند آتشکده در معماری مسجد شبستانی استفاده شده و در واقع وجود ۱۷ لایه تاریخی در داخل گنبدخانه و فضای همجوار آن دلیلی بر این ادعاست.

وی با بیان اینکه مسجد اولیه در واقع مسجدی شبستان‌دار بوده است و عمده مصالح به کار رفته در آن شامل خشت می‌شود، گفت: شواهد حاکی از آن است که دوره ساخت مسجد شبستانی به سبک خراسانی و رازی مربوط به دوران آل‌بویه یا دیلمان است و پس از دوره آل بویه و استقرار سلجوقیان، عملیات ایوان‌سازی و ساخت مناره در مسجد جامع ساوه نیز آغاز شد و در واقع از قرن ششم هجری این مسجد دارای ایوان، گنبد، گنبدخانه و مناره شده است.

او گفت: یکی از ویژگی‌های خاص مسجد جامع ساوه و معماری این دوره، استفاده زیاد از تزئینات آجری است که در کتیبه‌ها و تزئینات مناره و برخی از قسمت‌های مسجد قابل رویت است. این مسجد در دوره‌های مختلف تاریخی با اضافه شدن تزئینات و معماری خاص هر دوره همچنان به حیات و کارکرد اصلی خود ادامه داد، در دوران پهلوی اول با توجه به رونق مناطق و مساجد مرکز شهر ساوه از جمله مجموعه مسجد انقلاب، به دلیل تراکم جمعیت و مراکز اقتصادی حول آن، برگزاری آئین‌های مذهبی از جمله نماز جمعه از مسجد جامع به مسجد انقلاب واقع در میدان انقلاب این شهر منتقل شد.

ایاز تصریح کرد: مرمت مسجد جامع ساوه در زمان پهلوی دوم با حضور تیمی از متخصصین ایتالیایی آغاز و پس از انقلاب متوقف شد و پس از مدتی مرمت توسط سازمان میراث فرهنگی کشور مجددا در دستور کار قرار گرفت.

وی با اشاره به اینکه معماری مسجد جامع ساوه  مربوط به قرون اولیه  اسلامی است و سبک و هنر به کار گرفته شده درآن نشان دهنده ذوق هنرمندان دوره‌های مختلف تاریخی است، افزود: یک صحن و گنبد، دو ایوان و یک مناره، محراب‌های متعدد و قدیمی با خطوط کوفی از دوره  صفویه با خط ثلث از ویژگی‌های این بنای تاریخی تست.

رئیس میراث فرهنگی و گردشگری ساوه همچنین از ثبت ۵ اثر تاریخی طی یکسال گذشته در این شهرستان خبر داد و گفت: خانه های نادری، مقدس زاده و جوکار از جمله بناهای تاریخی شهرستان ساوه هستند که سال گذشته  ثبت آثار ملی شدند.

او گفت: در شهرستان ساوه ۴۲۵ اثر تاریخی وجود دارد که ۱۲۰ اثر از این تعداد، به ثبت آثار ملی رسیده است و کاروانسرای باغ شیخ که یکی از بناهای دوره زندیه است و علاوه بر فضای کاروانسرایی دارای یک آب انبار، حسینیه و محراب است نیز در انتظار ثبت جهانی است.

رییس میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان ساوه در بخش دیگری از این گفت و گو اظهار کرد: عملیات مرمتی دیوار تاریخی و بزرگ شهر ساوه(بارو) به اتمام رسید. با توجه به تاریخی بودن این دیوار، عملیات مرمتی و اجرای عایق کاهگل باقیمانده بارو با اعتبار ۱۵۰ میلیون ریال در دستور کار قرار گرفت که اخیرا این پروژه به پایان رسیده است.

وی با اشاره به اینکه در گذشته دیوار تاریخی و بزرگ شهرها تحت عنوان بارو شهرت داشت و شهرستان ساوه نیز از جمله شهرهای دارای بارو بوده است، بیان کرد: در گذشته، شهرها عموما دارای چند دروازه بودند که نگهبانانی از آنها حفاظت می‌کردند، در واقع تردد از طریق دروازه‌های شهر انجام می‌گرفت که شب‌ها بسته می‌شدند، تردد ممنوع بود و توسط محافظان نگهبانی می‌شدند.

ایاز با اشاره به اینکه تمامی دیوارهای دفاعی مناطق کویری از مصالح خشتی بوده‌اند، گفت: شهرها در گذشته توسط دیوار بزرگ یا بارو محافظت می‌شدند و عمدتا خندقی عمیق در بیرون دیوار احداث می‌شد تا حالت دفاعی در مقابل مهاجمین تقویت شود و در واقع تا اواخر دوران قاجار شهرها دارای دیوار دفاعی بودند.

وی تصریح کرد: شهرستان ساوه نیز در جنوب خود دارای دیوار بزرگ یا بارو است که در واقع کارکرد اصلی آن دفاعی و محافظت از شهر بوده و قدمت آن نیز به دوره قاجار باز می‌گردد که در ششم بهمن ماه ۱۳۹۷ با شماره ۳۲۳۰۰ در فهرست آثار ملی قرار گرفت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مسجد جامع ساوه مرمت تاریخی استانی فرهنگی و هنری استانی شهرستانها میراث فرهنگی مسجد جامع ساوه میراث فرهنگی شهرستان ساوه عملیات مرمت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۵۸۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در سوگ امام جعفر صادق (ع) فردا در گلستان مراسم دسته روی برگزار می‌شود

مراسم متمرکز روز شهادت امام جعفر صادق (ع) فردا شنبه ۱۵ اردیبهشت در شهرستان گرگان مرکز گلستان با حضور آیت‌الله سیدکاظم نورمفیدی نماینده ولی فقیه و امام جمعه گرگان ساعت ۱۰ صبح در مسجد جامع گلشن همراه با دسته‌روی به سمت آستان مقدس امامزاده عبدالله (ع) شهرستان گرگان برگزار خواهد شد.

برنامه دسته روی در دیگر شهر‌های استان نیز به شرح زیر است.

گنبدکاووس ساعت ۱۰ صبح میدان مرکزی.

مینودشت ساعت ۱۰ صبح از مساجد به سمت میدان مرکزی.

آزادشهر ساعت ۱۰ و نیم صبح از مسجد جامع به سمت مصلی.

انبارالوم از ساعت ۱۷ عصر از مسجد المهدی به سمت یادمان شهداء.

بندرترکمن ساعت ۱۸ از یادمان شهدای گمنام به مست مسجد جامع.

بندرگز ساعت ۱۱ صبح از مسجد محمدیه به سمت مسجد جامع.

دلند ساعت ده و ۳۰ دقیقه صبح از مسجد جامع به سمت امامزاده.

رامیان ساعت ۱۰ و سی دقیقه صبح از میدان امام علی (ع) به سمت مسجد شهداء.

علی آباد کتول ساعت ۱۰ صبح از مساجد به سمت گلزار شهدای گمنام و مصلی امام رضا (ع).

خان ببین ساعت ده صبح گلزار شهدای گمنام.

کلاله ساعت ۹ صبح از میدان مرکزی به سمت مسجد جامع.

کردکوی ساعت ۱۰ و سی دقیقه صبح از حوزه علمیه به سمت میدان معلم.

گالیکش ساعت ۱۰ صبح از ابتدای خیابان منتهی به گلزار شهداء.

بر اساس اعلام اداره کل اوقاف و امور خیریه گلستان فردا مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) در ۱۵ امامزاده شاخص استان نیز برگزار می‌شود.

امامزاده عبدالله (ع) کلاله، امامزاده سید حسن (ع) روستای کیارام شهرستان گالیکش، امامزاده اسحاق (ع) روستای قلمی مینودشت، امامزاده جعفر (ع) مینودشت، امامزادگان آق امام (ع) آزادشهر، امامزاده ابوالقاسم (ع) روستای کاشیدار آزادشهر، امامزاده قاسم (ع) دلند، امامزاده هارون (ع) روستای الازمن شهرستان علی آبادکتول، امامزاده عبدالله (ع) گرگان، امامزاده عبدالله (ع) روستای زیارت گرگان، امامزاده یحیی بن زید گنبد کاووس، امامزادگان نه تن (ع) گرگان، امامزاده نور گرگان، امامزاده سلیمان (ع) گرگان و امامزاده ابراهیم (ع) روستای النگ شهرستان کردکوی مکان‌هایی است که ویژه برنامه‌هایی مانند سخنرانی و مداحی با هدف تبیین سیره نظری و عملی ائمه اطهار (ع) و پیشوایان معصوم به ویژه امام جعفر صادق (ع) برگزار خواهد کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گرگان

دیگر خبرها

  • پرسپولیس و ثبت یک آمار تاریخی؛ دیوار تهران
  • آزمون تخصصی اعطای مدرک حفظ قرآن کریم
  • برگزاری دوره آزمون تخصصی اعطای مدرک حفظ قرآن کریم
  • سیل بند کرخه شهرستان اندیمشک مرمت شد
  • در سوگ امام جعفر صادق (ع) فردا در گلستان مراسم دسته روی برگزار می‌شود
  • مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد
  • تفاهم‌نامه جامع فرهنگی تهران - باکو مجدد امضا شود
  • برنامه های دسته روی ویژه سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) در ایلام
  • بافت زنده، ارزشمندوتاریخی شهرندوشن مرمت وبازسازی می‌شود
  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام